امروز: چهارشنبه، 12 مهر 1402

 
09/7 1400

نود بورسی | 90BOURSI : با توجه به اینکه بازار رمز ارزها بخشی از سرمایه­ های خرد و کلان کشورها را جذب کرده، توانسته آثاری نیز بر بخش­های مختلف اقتصادی از جمله بازار سرمایه داشته باشد. مطالعات زیادی در این حوزه انجام شده است که نشان از وجود ارتباط بین بازارهای سرمایه و بازار رمز ارزها دارد. پژوهشگران بر این باورند که رونق رمز ارزها منجر به کاهش استقبال سرمایه­ گذاران از بازار سرمایه، تسری نوسان­های بازار رمز ارز به بازار سرمایه و خروج نقدینگی از این بازار شده است. به عنوان مثال در پژوهشی که در سال 2020 میلادی منتشر شد، ارتباط بین بازدهی بازار رمز ارز و بورس­های اوراق بهادار مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش اطلاعات مربوط به بورس­های کشورهای حوزه شمال افریقا و خاورمیانه (MENA) از سال 2014 تا انتهای 2018 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که بین بازدهی بورس­های اوراق بهادار و بازار رمز ارزها ارتباط معناداری وجود دارد. مطابق این بررسی در بورس­های کشورهای حوزه خلیج فارس که دارای بازارهای مالی منطبق بر شریعت اسلامی هستند، به ازای هر یک درصد رشد بازدهی در بازار رمز ارز، افت 0.15 درصدی بازدهی در بورس ثبت شده است. پژوهشی دیگر نشان داد که در ماه می سال 2021 ارزش معاملات در بازارهای رمز ارز شاهد افزایش چشمگیری بود. این در حالی بود که ارزش معاملات در بازارهای سهام و مشتقه با کاهش همراه بود. بر اساس نتایج این پژوهش به صورت مستمر تعداد بیشتری از سرمایه­ گذاران حقیقی و حقوقی به بازار رمز ارزها علاقمند شده و سرمایه خود را به سمت این بازار می­برند. ارزش معاملات در رمز ارزهای اصلی در مارس 2021 میلادی 1.2 تریلیون دلار بود که در ماه آوریل 2021 به 1.7 تریلیون دلار رسید. این در حالی است که در آوریل سال 2020 ارزش این معاملات کمتر 100 میلیارد دلار بود. برای درک بهتر روند رشد ارزش معاملات رمز ارزها، شکل زیر چگونگی رشد ارزش معاملات را از فصل اول سال 2020 نشان داده است.

دقیقاً بر خلاف این روند در آوریل سال 2021 ارزش معاملات سهام در بورس­ های اوراق بهادار ایالات متحده امریکا 27 درصد و ارزش معاملات مشتقه سهام 14 درصد کاهش را ثبت کرد.  بررسی­ ها حاکی از آن است که در برخی از بورس­های عضو اتحادیه اروپا نیز وضعیت مشابهی مشاهده شده است. به عنوان مثال ارزش معاملات سهام در دویچه بورس آلمان در آوریل به 147 میلیارد یورو رسید در حالی که در مارس این عدد برابر 206 میلیارد یورو بود. بورس سوئیس نیز در آوریل این سال شاهد کاهش 20 درصدی ارزش معاملات سهام بود.

برخی از بورس ­های اوراق بهادار به منظور استفاده از پتانسیل رمز ارزها اقدام به نوآوری­ هایی کرده­ اند که از جمله آن­ها می‌توان به راه ­اندازی صندوق­ های سرمایه­ گذاری مشترک قابل معامله رمز ارز اشاره کرد. اولین صندوق قابل معامله رمز ارز پروفاندز نام دارد که تاریخ 28 ام ژانویه سال 2021 میلادی در ایالات متحده امریکا راه ­اندازی شد. این صندوق قابل معامله در بورس نزدک پذیرش شده و هم اکنون قابل معامله است. هدف این صندوق کسب بازدهی بزرگترین رمز ارز یعنی بیت­کوین است. سرمایه­‌گذاران با استفاده از این صندوق نیازی به داشتن کیف پول رمز ارز نداشته و به سادگی می­ توانند در کنار سهام و سایر مشتقات اقدام به سرمایه­‌گذاری در این حوزه کنند. پس از این صندوق تعداد زیادی صندوق قابل معامله در ایالات متحده و اتحادیه اروپا    راه­ اندازی شد. شکل زیر عملکرد 10 صندوق قابل معامله برتر دنیا را نشان داده است.

همان­طور که در شکل بالا قابل ملاحظه است، صندوق‌­های بعدی که پذیرش شدند محدود به بیت کوین نشدند. برخی اقدام به استفاده از سایر رمز ارزها مانند اتریونم، بیت­کوین کس، کاراندو و امثال آن کردند و برخی اقدام به تشکیل سبدی از رمرزارز و ردگیری بازدهی این سبد نمودند. در حال حاضر طیف وسیعی از صندوق­‌های قابل معامله توسط بورس­‌ها به سرمایه­ گذاران ارائه شده که قابلیت ردگیری بازدهی بازار رمز ارزها را دارا است. 

همان­طور که نشان داده شد بورس‌­های اوراق بهادار برای فعالان خود این فرصت را ایجاد کرده ­اند که بتوانند از فرصت سرمایه­‌گذاری در بازار رمزارزها در بازار سرمایه بهره ببرند و با این کار باعث حفظ نقدینگی و رشد بیشتر بازار سرمایه شدند. ایران نیز همانند سایر کشورها شاهد حضور پر تعداد سرمایه‌گذاران در بازارهای رمزارز است و این مساله منجر به خروج سرمایه از بازار و همچنین ارز از کشور شده است. برای مواجهه با این مساله و همچنین استفاده از فرصت بوجود آمده، ارکان بازار سرمایه می­‌توانند اقدام به بررسی فقهی صندوق­های سرمایه­ گذاری مبتنی بر رمزارز کرده و سپس اقدام به تاسیس آن­ها کنند.




ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود