امروز: چهارشنبه، 12 مهر 1402

 
04/26 1401
نود بورسی 90BOURSI : اقتصاددانان بر این باورند که در عصر کشاورزی، داشتن زمین و سرباز مبنای قدرت بود. پس از این دوره عصر صنعتی آغاز شد. در این عصر با تشکیل سرمایه و رشد فناوری، شرکت­‌های بزرگ صنعتی ظاهر شدند. در این دوره کشورهایی که دارای صنایع بزرگ نفتی، خودرو، فولاد و امثال آن بودند، توانستند در اقتصاد دنیا جایگاه بالایی را از آن خود کنند. بررسی­‌ها نشان می‌­دهد که دوران اقتصاد صنعتی به پایان رسیده و وارد عصر پساصنعتی یا عصر دیجیتال شده­ایم. در دهه گذشته شاهد رشد بسیار چشمگیر شرکت­‌های دیجیتال بوده­‌ایم. برای درک بهتر میزان رشد این شرکت­‌ها، می‌­توان روند تغییر بزرگترین شرکت­‌های دنیا اشاره کرد. در سال 2006 تنها یکی از 5 شرکت بزرگ دنیا، دیجیتال بود اما در سال 2021 از 5 شرکت بزرگ، فقط یک شرکت غیردیجیتال (آرامکو عربستان) در این فهرست جای داشت. برای درک بهتر این تغییر به شکل زیر توجه کنید. شرکت­هایی که با رنگ آبی مشخص شده­اند، شرکت­های دیجیتال هستند. 


در سال 2021 شرکت­های اپل، مایکروسافت، آمازون، گوگل و شرکت نفتی آرمکو بزرگترین شرکت­‌های دنیا بودند. شرکت­های دیجیتال تحولی شگرف در کسب و کارها ایجاد کرده­اند. به عنوان نمونه‌­ای از اثر این شرکت­‌ها به شکل زیر توجه کنید. در این شکل درآمد دلاری برخی از شرکت­های دیجیتال در سال 2021 میلادی به دقیقه نشان داده شده است.  

همان­طور که مشاهده می­‌شود شرکت آمازن در سال 2021 در هر دقیقه 837 هزار دلار درآمد داشته و توانسته در مجموع در این سال درآمدی حدود 470 میلیارد دلار کسب کند. شرکت فیلم­ساز نت فیلیکس نیز در این سال درآمدی حدود 30 میلیارد دلار داشته است. پیش­بینی‌­ها نشان می­دهد که با رشد حضور شرکت­‌های دیجیتال در انواع کسب و کارها، در کمتر از سه سال آتی، بیش از نیمی از تولید ناخالص دنیا حاصل از اقتصاد دیجیتال خواهد بود. این در حالی است که ارزش بازار تمام شرکت­‌های پذیرفته­‌ شده در بورس اوراق بهادر تهران حدود 200 میلیارد دلار است. علاوه بر این در ده شرکت بزرگ بورس تهران هیچ شرکت دیجتیالی وجود ندارد. به نظر می­‌رسد اقتصاد ایران نیز هم‌راستا با سایر کشورها باید حضور فعالی در این حوزه پیدا کند. رشد چشمگیر پلتفرم‌­هایی همچون دیجی کالا، اسنپ، تپسی، آپارات، دیوار، علی بابا و غیره، نشان از حضور فعال بخش خصوصی در این حوزه دارد. امید است با قانون­گذاری مناسب در آینده نزدیک شاهد تسهیل امکان حضور شرکت­ها و استارتاپ­های دیجیتال در بازار سرمایه باشیم. بازار سرمایه دارای پتانسیل جذب سرمایه و کمک به این صعنت برای رشد و شکوفایی روزافزون است.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود